I. Podporządkowanie służbowe:
1. Intendent odpowiada przed dyrektorem szkoły za terminowe i zgodne pod względem formalnym i rzeczowym wykonanie wszystkich zadań, wynikających ze stosunku pracy i zakresu obowiązków.
2. Bezpośrednim przełożonym intendenta jest wicedyrektor szkoły.
3. Wszelkie sprawy finansowe związane z funkcjonowaniem kuchni i stołówki intendent uzgadnia z wicedyrektorem oraz głównym księgowym.
II. Zakres obowiązków i odpowiedzialności:
1. znajomość obowiązujących przepisów prawa i instrukcji w zakresie wynikającym z realizowanych zadań i obowiązków służbowych,
2. prowadzenie gospodarki finansowej, materiałowej i magazynowej stołówki i kuchni szkolnej, w tym:
- prowadzenie dokumentacji związanej z udzielaniem zamówień publicznych do 14 000 euro,
- prowadzenie zaopatrzenia w artykuły żywnościowe, spożywcze i chemiczne,
- opracowywanie dekadowych jadłospisów, zgodnych z ustalonymi normami oraz przestrzeganie ich prawidłowej realizacji,
- prowadzenie raportów żywieniowych, kartoteki ilościowej i magazynowej; sporządzanie miesięcznych zestawień raportów żywieniowych oraz uzgadnianie kartoteki magazynowej z ewidencją prowadzoną przez księgowość,
- odprowadzanie przyjętych kwot do banku w dniu ich pobrania,
- dokonywanie wydatków ze zwróceniem uwagi na ich celowość i legalność oraz oszczędność; opisanie i sprawdzenie faktur pod względem formalnym
i rachunkowym,
- dokonywanie rozliczeń z tytułu wszelkich wpływów w komórce księgowości,
- ponoszenie odpowiedzialności za całość gospodarki magazynowej i przestrzeganie obowiązujących instrukcji, a w szczególności wykonywanie zgodnie z przepisami swych obowiązków.
3. Prowadzenie ewidencji wydawanych posiłków, przyjmowanie zgłoszeń do korzystania ze stołówki szkolnej oraz wpłat z tego tytułu, wydawanie ich potwierdzeń; limity wydawanych posiłków oraz wysokość ceny uzgadniane są w trybie określonym przepisami prawa.
4. Sporządzanie listy uczniów, którym obiady są refundowane.
5. Uczestniczy planowaniu i układaniu jadłospisów oraz podaje ich treść na okres 10 dni do wiadomości żywionych.
6. Intendent ponosi odpowiedzialność materialną za oddane jego pieczy i użytkowane mienie, będące własnością placówki.
7. Współpraca z nauczycielami we wszystkich sprawach związanych z korzystaniem ze stołówki przez uczniów.
8. Współpraca z nauczycielami oraz rodzicami uczniów, a także z instytucjami nadzorującymi, kontrolującymi i wspomagającymi szkołę w zakresie realizowanych przez niego obowiązków.
9. Przestrzeganie przepisów regulaminu pracy, bhp, przeciwpożarowych, o ochronie tajemnicy państwowej i służbowej, o ochronie danych osobowych.
10. Umiejętność korzystanie z urządzeń biurowych: komputer, telefax, kserokopiarka, niszczarka. Wykorzystywanie programów: Microsoft Word, Microsoft Excel oraz programów specjalistycznych.
11. Prowadzenie i nadzorowanie wywozu obiadów do Szkoły Podstawowej w Kociszewie, Szkoły Podstawowej w Bujnach Szlacheckich i ZSO w Zelowie.
12. Odpowiedzialność za skutki finansowe i prawne podjętych przez siebie decyzji.
13. Wykonywanie innych czynności zleconych przez dyrektora szkoły, wynikających z potrzeb placówki.
14. Czas pracy intendenta - 40 godzin tygodniowo, w godzinach od 7.00 – 15.00.
Obecność w pracy intendent potwierdza na liście obecności.
Powyższy zakres obowiązków obowiązuje od dnia 1 marca 2011r. do odwołania
|