Obowiązki robotnika do pracy lekkiej:
1. Wstępna obróbka wszelkich surowców do przygotowania posiłków – mycie, obieranie, czyszczenie.
2. Rozdrabnianie surowców z uwzględnieniem wymagań technologii i instrukcji obsługi maszyn.
3. Pomoc w przygotowaniu potraw zgodnie z wytycznymi kucharza i oszczędne gospodarowanie artykułami spożywczymi.
4. Pomoc w porcjowaniu i wydawaniu posiłków.
5. Dbanie o najwyższą jakość i smak posiłków, wydawanie ich punktualnie o wyznaczonej godzinie.
6. Utrzymywanie czystości na stanowisku pracy, sprzątanie magazynów żywnościowych, kuchni i innych pomieszczeń w przydzielonym terenie.
7. Przestrzeganie zasad higieniczno-sanitarnych, bhp i ppoż. oraz dyscypliny pracy.
8. Mycie, wyparzanie naczyń i sprzętu kuchennego.
9. Doraźne zastępstwo kucharza podczas jego nieobecności.
10. Natychmiastowe zgłaszanie dyrekcji szkoły usterek i wszelkich nieprawidłowości stanowiących zagrożenie zdrowia lub życia.
11. Realizowanie poleceń kucharza w sprawach gospodarki żywieniowej.
12. Czas pracy – 40 godzin tygodniowo od poniedziałku do piątku, w godz. 6.00 – 14.00, obecność w pracy robotnik do pracy lekkiej potwierdza podpisem na liście obecności.
13. Przełożony robotnika do pracy lekkiej może zlecić wykonanie innej pracy niż określona w niniejszym przydziale, jeśli dodatkowa praca mieści się w ustalonym czasie pracy.
14. Dyrektor może zlecić robotnikowi do pracy lekkiej dodatkowe zadania.
15. Robotnik do pracy lekkiej zobowiązany jest do przestrzegania zasad współżycia społecznego i przestrzegania tajemnicy służbowej.
16. Robotnik do pracy lekkiej zobowiązany jest do przestrzegania czasu pracy i regulaminu pracy obowiązującego w szkole.
Powyższy zakres obowiązków obowiązuje od dnia 1 marca 2011r. do odwołania.
|