1. Kucharka wykonuje wszystkie polecenia dyrektora oraz intendenta.
2. Do szczegółowych obowiązków kucharki należy:
a) Znajomość zasad zdrowego przyrządzania posiłków, polepszanie ich wartości oraz estetyki z zachowaniem pełnych norm żywieniowych.
b) Pobieranie artykułów żywnościowych z magazynu zgodnie
z raportem żywieniowym.
c) Przygotowywanie posiłków zgodnie z jadłospisem, normami żywieniowymi i sanitarnymi.
d) Dbanie o jakość wydawanych posiłków oraz porcjowanie ich zgodnie z zalecaną gramaturą.
e) Codzienne pobieranie próbek posiłków i przechowywanie ich zgodnie z przepisami sanitarnymi.
f) Uczestniczenie w planowaniu i układaniu jadłospisu.
g) Utrzymywanie czystości i nadzorowanie porządku na stanowisku pracy (mycie i dezynfekowanie stołów, naczyń i sprzętu kuchennego).
h) Dbanie o czystość naczyń (wyparzanie ich po każdym posiłku).
i) Dokładne sprzątane i odkażanie pomieszczeń należących
do kuchni, dbałość o ład i porządek w magazynach żywnościowych
j) Dbałość o powierzony sprzęt, j ego sprawne funkcjonowanie i konserwację, prawidłowe zabezpieczenie powierzonego mienia.
k) Prowadzenie rejestru mycia i dezynfekcji sprzętu i pomieszczeń kuchennych.
l) Używanie czystej odzieży ochronnej podczas wykonywania codziennych obowiązków.
ł) Terminowe wykonywanie badań okresowych i profilaktycznych zgodnie z przepisami.
m) Przestrzeganie przepisów sanitarno-higienicznych, bhp i p.poż.
n) Przestrzeganie ustalonego czasu pracy i wykorzystywanie go w sposób jak najbardziej efektywny.
o) Organizowanie pracy personelu kuchni.
p) dbanie o zabezpieczenie apteczki w kuchni w potrzebne leki i artykuły sanitarne
r) zgłaszanie dyrekcji zauważonych uszkodzeń i niesprawności, które mogą stwarzać groźne następstwa dla zdrowia i życia przebywających w przedszkolu dzieci i pracowników lub przynieść szkodę w mieniu przedszkola
s) dbanie o mienie, chronienie informacji, których ujawnienie może narazić przedszkole lub konkretne osoby na szkody materialne i moralne
t) zakaz opuszczania przedszkola w czasie pracy bez zezwolenia dyrektora
u) po zakończonej pracy należy wyłączyć źródło energii elektrycznej, gazowej, wody i zabezpieczyć pomieszczenia przed włamaniem
w) informowanie dyrektora o zauważonych niedociągnięciach w pracy personelu, względnie o nadużyciach (wynoszenie artykułów żywnościowych, naczyń lub środków czystości)
x) Wykonywanie innych zadań zleconych przez przełożonych.
y) wykonywanie innych prac wynikających z potrzeb placówki zleconych przez dyrektora
3. Kucharka jest materialnie odpowiedzialna za powierzony sprzęt i materiały w kuchni i w przyległych pomieszczeniach.
|