Zakres czynności wykonywanych na stanowisku intendent:
Związane z obiegiem pieniędzy:
ĄPrzyjmowanie odpłatności od rodziców i personelu oraz wydawanie potwierdzeń
ĄOdprowadzanie przyjętych kwot do BS na odpowiednie konto
ĄSprawdzenie zgodności zakupu z rachunkiem, wpisywanie sprzętów na wywieszki inwentarzowe po ich uprzednim ocechowaniu
ĄWspółpraca z komórką finansowo – księgową w Referacie Oświaty Kultury Sportu i Zdrowia
Dotyczące gospodarki materiałowo – magazynowej:
ĄProwadzenie magazynu artykułów spożywczych i dokumentacji magazynowej, ksiąg inwentarzowych, druków ścisłego zarachowania, ewidencji pozaksięgowej, aktualizacja wywieszek inwentarzowych
ĄUzgadnianie sald z księgowością w referacie OKSiZ – 2 razy w roku inwentarz
ĄUczestniczenie w kasacji i spisach z natury majątku przedszkola
ĄZabezpieczenie magazynów przed kradzieżą, pożarem, zniszczeniem
ĄRacjonalne i oszczędne gospodarowanie powierzonymi składnikami majątku
ĄPrawidłowe prowadzenie dokumentacji finansowej i magazynowej
Związane z działalnością organizacyjno – gospodarczą:
ĄZaopatrywanie przedszkola w sprzęty, środki czystości, artykuły biurowe itp. zapewniające rytm pracy placówki zgodnie z przepisami o zamówieniach publicznych
ĄTroska o stan techniczny budynku,
ĄKontrola nad właściwym funkcjonowaniem urządzeń, sprzętów, instalacji elektrycznej, gaśnic zgodnie z przepisami BHP i ppoż.
ĄZaopatrywanie pracowników w odzież roboczą zgodnie z obowiązującymi przepisami
ĄRejestracja zwolnień lekarskich pracowników, ustalanie doraźnych zastępstw za osoby nieobecne
ĄKontrola czystości wszystkich pomieszczeń przedszkola,
ĄWspółdziałanie z dyrektorem, Radą Pedagogiczną i Radą Rodziców
ĄWspółuczestniczenie w opracowaniu planu rocznego i perspektywicznego w zakresie działalności administracyjno – gospodarczej i finansowej przedszkola
ĄW okresie wakacji praca według harmonogramu ustalonego przez dyrektora
Z zakresu żywienia dzieci i personelu:
ĄPlanowanie jadłospisów zgodnie z obowiązującymi normami i kalorycznością, wywieszanie ich dla rodziców
ĄPlanowanie i organizacja zakupów, wydawanie do kuchni artykułów spożywczych, wpisywanie ich codziennie do dziennika żywieniowego lub zeszytu (potwierdzone podpisem kucharki)
ĄProwadzenie kartoteki magazynu żywnościowego i dziennika, sporządzanie rozliczeń miesięcznych
ĄPrzestrzeganie stawki żywieniowej i terminów przydatności do spożycia artykułów znajdujących się w magazynie; właściwe przechowywanie ich i zabezpieczanie przed zniszczeniem
ĄNadzór nad prawidłowym funkcjonowaniem kuchni (przygotowaniem i porcjowaniem posiłków zgodnie z normami, racjonalnym i oszczędnym gospodarowaniem produktami spożywczymi, przestrzeganiem czystości, wykorzystaniem produktów do przygotowywanych posiłków zgodnie z przeznaczeniem oraz kontrola ilości wydawanych posiłków)
ĄNadzór nad badaniami okresowymi i książeczkami zdrowia wszystkich pracowników
ĄNadzorowanie pracy pracowników obsługi w zakresie realizacji zasad GHP i GMP oraz podstawowych wymogów systemu HACCP
|