1. Pomoc kuchenna wykonuje wszystkie polecenia dyrektora przedszkola, intendenta oraz szefa kuchni.
2. Do szczegółowych obowiązków pomocy kuchennej należy:
a) Pomoc w przygotowywaniu posiłków zgodnie z jadłospisem i obowiązującymi normami.
b) Pomoc w wydawaniu posiłków oraz porcjowanie ich zgodnie z zalecaną gramaturą.
c) Utrzymywanie porządku i czystości na stanowisku pracy, dezynfekowanie stołów, sprzętu, podłóg i toalet środkami dezynfekującymi.
d) Mycie oraz wyparzanie naczyń i sztućców po każdym posiłku.
e) Prowadzenie rejestrów mycia i dezynfekcji pomieszczeń
i sprzętu.
f) Dbanie o segregowanie odpadów i wynoszenie je we właściwe miejsce.
g) Używanie czystej odzieży ochronnej podczas wykonywania codziennych obowiązków.
h) Przestrzeganie przepisów BHP, p.poż oraz wykonywanie badań okresowych i profilaktycznych.
i) Dbanie o mienie przedszkola.
j) Wykonywanie innych prac zleconych przez przełożonych.
k) prowadzenie rejestru mycia i dezynfekcji naczyń kuchennych, sprzętu kuchennego, lodówek
l) prowadzenie rejestru mycia i dezynfekcji pomieszczeń kuchennych, WC, szafek na odzież
m) przestrzeganie ustalonego czasu pracy i wykorzystywanie go w sposób jak najbardziej efektywny
n) zgłaszanie dyrekcji zauważonych uszkodzeń i niesprawności, które mogą stwarzać groźne następstwa dla zdrowia i życia przebywających w przedszkolu dzieci i pracowników lub przynieść szkody w mieniu przedszkola
o) zakaz opuszczanie przedszkola w czasie pracy bez zezwolenia dyrektora
p) wykonywanie innych prac wynikających z potrzeb placówki zleconych przez dyrektora
3. Pomoc kuchenna jest materialnie odpowiedzialna za naczynia i sprzęt znajdujący się w kuchni i w przyległych pomieszczeniach.
|