wyszukiwanie zaawansowane

Strona Podmiotowa: Przedszkole nr 10 im. Misia Uszatka w Wołominie

Informacje szczegółowe o wybranej komórce:

Nazwa: Administracja
Nazwa skrócona:
Symbol: AD
Adres Organu/Komórki
organizacyjnej:
Przedszkole nr 10 im. Misia Uszatka w Wołominie
Armii Krajowej 59
Wołomin 05-200
Komórka nadrzędna merytorycznie: Dyrektor
Komórka nadrzędna organizacyjnie: Dyrektor
Dni i godziny pracy: poniedziałek - piątek 8.00 - 16.00
Dni i godziny przyjmowania interesantów: poniedziałek - piątek 8.00 - 16.00

 Przedmiot działania i kompetencje:

 zgodne ze Statutem Przedszkola

 

ROZDZIAŁ VI

Obowiązki  nauczycieli  i   pracowników  obsługi  przedszkola

§10

4. Stanowisko pracy intendentki podlega bezpośrednio dyrektorowi przedszkola. Intendent jest bezpośrednim zwierzchnikiem personelu kuchni i personelu obsługowego. Do obowiązków intendentki należy w szczególności:

a) Współpracuje z Zespołem Ekonomiczno-Administracyjnym Szkół i Przedszkoli przestrzegając ustalonych terminów rozliczeń.

b) Wykonuje swoją pracę zgodnie z wymogami HCCP.

c) Dba o estetyczny wygląd pomieszczeń i własny.

d) Wykonuje badania profilaktyczne zgodnie z obowiązującymi przepisami.  

 A. Związane z obiegiem pieniędzy:

a) pobieranie z kasy U.M. pogotowia kasowego (przestrzeganie ustalonej wysokości),

b) przyjmowanie korespondencji i prowadzenie „Dziennika korespondencjiÓ

c) przechowywanie w kasie pancernej gotówki, rachunków i innych dokumentów finansowych,

d) sprawdzanie zgodności zakupu z rachunkiem, opisywanie rachunków żywieniowych,

e) wpisywanie zakupów do ewidencji zakupów,

f) rozliczanie pogotowia kasowego na podstawie rachunków sprawdzonych i podpisanych przez dyrektora oraz zaewidencjonowanych w odpowiednich rejestrach,

g) prowadzenie ewidencji zakupionych i wydanych do bezpośredniego zużycia środków czystości.

B. Dotyczące gospodarki materiałowo-magazynowej:

a) prowadzenie na bieżąco ewidencji artykułów spożywczych w programie komputerowym „PrzedszkolakÓ,

b) uzgadnianie sald z księgowością ZEASiP:

c) l raz w miesiącu sprawozdanie stanu magazynu żywieniowego

d) 2 razy w roku spis z natury magazynu żywieniowego,

e) uczestniczenie w kasacji i spisach z natury majątku przedszkola,

f) zabezpieczanie magazynów przed kradzieżą, pożarem, zniszczeniem,

g) racjonalne i oszczędne gospodarowanie powierzonymi składnikami majątku.

C. Związane z działalnością organizacyjno-gospodarczą:

a) zaopatrywanie przedszkola w sprzęty, pomoce dydaktyczne, środki czystości, artykuły biurowe itp. zapewniające właściwy rytm pracy placówki zgodnie z przepisami o zamówieniach publicznych,

b) prowadzenie rejestru zakupionych artykułów,

c) troska o stan techniczny budynku, nadzór nad remontami bieżącymi,

d) kontrola nad właściwym funkcjonowaniem urządzeń, sprzętów, instalacji elektrycznej, gaśnic zgodnie z przepisami BHP i ppoż. Dba o instrukcje obsługi zmechanizowanego sprzętu na każdym stanowisku pracy,

e) zaopatrywanie pracowników w odzież ochronną zgodnie z obowiązującymi przepisami,

f) ustalanie doraźnych zastępstw za pracowników kuchni,

g) kontrola czystości wszystkich pomieszczeń, stały nadzór nad pracą pracowników kuchni, prowadzenie ewidencji kontroli pomieszczeń, temperatur w pomieszczeniach i innych zgodnie z wymogami HCCP

h) współdziałanie z dyrektorem, Radą Pedagogiczną i Radą Rodziców,

i) współuczestniczenie w opracowaniu planu rocznego i perspektywicznego w zakresie działalności administracyjno-gospodarczej i finansowej przedszkola,

D. Z zakresu żywienia dzieci i personelu:

a) planowanie dekadowych jadłospisów zgodnie z obowiązującymi normami i kalorycznością; przedstawianie dyrektorowi do zatwierdzenia, wywieszanie ich dla rodziców,

b) planowanie i organizacja zakupów, wydawanie do kuchni artykułów spożywczych, wpisywanie ich codziennie do dziennika żywieniowego lub zeszytu (potwierdzone podpisem kucharki),

c) prowadzenie dziennika żywieniowego, sporządzanie rozliczeń miesięcznych i sprawozdań dot. żywienia i osobodni.

d) przestrzeganie stawki żywieniowej i terminów przydatności do spożycia artykułów znajdujących się w magazynie; właściwe przechowywanie ich i zabezpieczanie przed zniszczeniem,

e) nadzór nad prawidłowym funkcjonowaniem kuchni (przygotowaniem i porcjowaniem posiłków zgodnie z normami, oszczędnym gospodarowaniem produktami spożywczymi, przestrzeganiem czystości, wykorzystaniem produktów do przygotowywanych posiłków zgodnie z przeznaczeniem),

f) nadzór nad prawidłowym porcjowaniem posiłków przez personel obsługowy,

g) ewidencjowanie wydawanych posiłków, sprawdzanie zgodności z osobodniami dzieci ,

h) nadzorowanie prawidłowości korzystania z posiłków przez pracowników przedszkola,

i) Dokonuje okresowej samooceny pracy.

j) Wykonywanie innych poleceń dyrektora przedszkola.

k) Intendent ponosi odpowiedzialność finansową za powierzone fundusze przedszkola.

l) Intendent ponosi odpowiedzialność materiałową z racji nadzoru nad sprzętem w kuchni

 

 Informacje dodatkowe:

 

    Informacje systemowe

Osoba odpowiedzialna za udostępnienie informacji w BIP Małgorzata Tyska
Osoba odpowiedzialna za wytworzenie lub treść informacji Maria Wypych
Data wytworzenia informacji 2015-09-27
Data udostępnienia informacji 2015-09-27